Дежа вю и за новото народно събрание коментират специалисти. Народното събрание

...
Дежа вю и за новото народно събрание коментират специалисти. Народното събрание
Коментари Харесай

Симона Велева: Без председател парламентът не може да работи

Дежа вю и за новото национално заседание разясняват експерти. 

Народното събрание следва да си избере ръководител и в случай че не бъде определен подобен, не може да работи. Ако няма ръководител на Народното събрание, не може да се вземе решение за избиране на нов устав за работа на законодателния орган. Това съобщи докторът по конституционно право Симона Велева пред БиТиВи за следващата патова обстановка в Народното събрание.

Вчерашните оферти били много забавни и най-важното, което Велева видяла е, че има предпочитание за разговор сред водачите на парламентарните групи.

Предложението за ротационно председателство е невиждано и повдига три типа въпроси - организационни, конституционни и политически. Ако се одобри джентълменска активност или съглашение, че едно лице ще извършва ролята на ръководител, а по-късно слезе от поста ръководител на Народното събрание и бива определен различен, то това би било друго и ротационното председателство би сработило, разяснява Велева.

Според нея обстановката с избор на ръководител на Народното събрание може да се позволи и през днешния ден, и идната седмица. Депутатите дали поръчка, че няма да стартират работа всъщност преди Великден, само че Велева се надява още идната седмица Народното събрание да проработи. Тя уточни, че е значимо да се наблюдава дали ГЕРБ желаят поддръжка от ПП/ДБ или ПП/ДБ желаят поддръжка от ГЕРБ, както и къде са останалите реакции на политическите партии.

За да се случи предлагането служебното държавно управление да стане постоянно, Велева изясни, че първо би трябвало да минат консултациите за сформиране на държавно управление, връчването на мандатите и в случай че в трите мандата не се сформира държавно управление, сегашният настоящ министър председател би трябвало да бъде претендентът на най-голямата партия и да получи мандат от президента. Конституцията е дребна и мъдра и дава решения на всичко проблеми, посочи тя.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР